Hey Danmark!

crossposted på Formidlingsnettet

Museums and the web er en helt elektrisk forsamling af hele spektret af museumsfolk – teknikere, akademikere, administratorer og designere; studerende og professionelle som var med til at etablere koblingen mellem web og museum. Selvom vi hver især har vore kæpheste og særlige interesseområder kommer vi først og fremmest for at lære af hinanden, og snakken går livligt mellem sessionerne. Det er en helt utrolig ressource af praktiske erfaringer, visioner og reflektioner, som heldigvis også er åben for andre i kraft af at hele kataloget af papers ligger frit tilgængeligt på nettet. Men online findes ikke den meningsudveksling og sparring som sker på konferencen.

Amerikanerne er naturligvis i overtal, mens også Canada, Australien og New Zealand er godt repræsenteret. Fra Europa kommer især mange englændere, men i år var der også hele 29 repræsentanter fra en lang række institutioner i Holland.
Gang på gang blev jeg spurgt, hvorfor der ikke var andre danskere, og jeg vil gerne stille spørgsmålet videre. Er det (pludselige?) besparelser som gør, at de danske museer ikke har råd til, eller ikke prioriterer, at sende repæsentanter? Er det mangel på innovation der gør at vi ikke har noget at præsentere? Har tidligere års deltagelse ikke levet op til forventningerne? Eller mener vi at have nok i os selv og vore nationale og nordiske netværk?

Mens jeg sad på konferencen kunne jeg læse at Politiken – og Det Kongelige Bibliotek selv – præsenterede den nysåbnede portal ‘Kulturperler’ som intet mindre end en verdensnyhed. Jeg må indrømme, at mit hjerte sank. Her havde jeg netop hørt om det fantastiske og ambitiøse finske forskningsprojekt ‘CultureSampo’ som gør kulturarven tilgængelig gennem det semantiske web – om hollandske ‘Images for the Future’ som inviterer offentligheden til at annotere og skabe metadata i et fælles multimedialt arkiv gennem spil og leg – om ‘Digital NZ’ som ikke alene samler den digitaliserede new zealandske kulturarv men også giver råd og reskaber til hvordan man kan bruge materialet gennem widgets, remixing og skræddersyede søgemaskiner der kan embeddes i egne webapplikationer.

Jeg synes også, at det er skønt, at vi i Danmark får digitaliseret kulturarven og samler og gør den tilgængelig online. Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at forstå hvorfor man har valgt en lineær ‘web 1.0′ model for portalen, der end ikke tilbyder et søgefelt (er det brugervenligt? er det inspirerende?) men jeg kender ikke til baggrunden og mit ærinde her er ikke at nedgøre det store arbejde, KB har gjort. Men når portalen præsenteres som enestående i verden synes jeg det lyder som om vi trænger til at få skyklapperne af og komme længere frem i skoene. Vi kan nu hiige og søge i gamle bøger – men vi er ikke ene om at dyrke kulturperler. Der er masser af inspiration at hente og erfaringer at trække på ude i verden, ikke bare på MW men på hele WWW. Så hvem skal med til Denver i 2010?

3 comments
 1. Susana Tosca said:

  OK, it might be “biting the hand…” 😉 but I think it is a necessary critique and reflection about something that is really important. And it strikes me as very weird too. Coming from digitally third-worldish spain, it doesnt surprise me none of our museums were there, but danmark? You have some great museums and great innovations in the way they interact with the public so I cant understand danmark is halting behind and thinking a static website is the seventh wonder of the world!!! I think this could be re-written a little bit and send as letter to a big culture section of a dk newspaper, really, to spark the debate around.

 2. It is actually not quite that bad, there’s some institutions who are actually building web 2.0 sites here, which are quite advanced …

  I cannot tell why Politiken calls the “Culture Pearls” a world sensation, could be due to cut and paste from a little too positive press release …

  Writing a short article to one of the bigger papers sounds like a really good idea, if you want to, Rikke, I am in 🙂

  Anyway, could you get back to me when you get back, I would love to invite you for a lunch at a place of your choice and hear a little more about the conference, the current trends and of course your master’s thesis: bs [at] koenigsnizek [döt] .org . I tried to submit a paper there too but wasn’t admitted, they’d rather had non-public players buy a booth at the exhibition which was a little to expensive for my taste.

 3. rikkebaggesen said:

  @Bernhard: Sure, I’d love to show and tell and discuss the current trends, that would be really great – will you then also tell me more about your projects and studio? What a shame MW didn’t accept your paper – looking at the project description on Formidlingsnettet, I was actually thinking how perfect it would have been for the conference.

  @both: Yes, I know, there are lots of interesting projects going on in the Danish museum world – Det Digitale SMK springs to mind, Arbejdermuseet has built a virtual world around Carlsberg, Tilbygningen at Thorvaldsens uses interactive storytelling, Struer Museum invites user participation (albeit not through the use of social media), looking forward to seeing Brede Værk in action come May etc. – and there are probably loads of projects that I am not aware of (so maybe I’m the one who should look around before critizicing).
  And maybe the innovators of the museum world are not actually the worst culprits; it’s just this general consensus in Denmark that we hold the patent for getting it right that means we are sometimes less inclined to take inspiration from others.
  Either way, I would have loved to see some more Danish institutions represented at the conference. To showcase our best work and most innovative ideas in order to get feedback from professionals with relevant experience and to boost our culture/innovation profile. And because there are so many sessions and discussions going at the conference, that it would have been great to bring home more than one perspective, to be able to continue the discussion back in Denmark. Even for networking with each other; I know that was a great benefit for the Dutch contingency, although of course crossing the Atlantic to meet up with your colleagues is a luxury you can’t afford on public funding. Still the solution might be to allocate public funding for international knowledgesharing, so that each instituition would not have to find the funds in their own too-meagre budgets.
  As for the paper article, I’m not sure if I’m still too much of an upstart outsider to spark that debate, both with regards to authority and impact, and not least that it could be a very bad career move…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: